Google+ Google+

2011. március 14.

Za'atar / Izsóp / Hyssop / Ezov

Ma az általam egyik legtöbbet használt fűszerrel fogunk megismerkedni :)
A záátár (izsópfű) vadonélő növény, de a főzni szeretők kertjében mindig megtalálható. A bölcsödénk udvarában is van, időnként körülüljük a gyerekekkel és élvezettel rágcsáljuk balzsamos ízű leveleit. Ez egy spirituális növény, a bibliában is a tisztulási szertartáshoz tartozott. Az egyiptomi kivonulásnál ezzel kenték meg az ajtófélfákat.

A Za'atar fűszerkeverék
A fűszer záátár (arab) közelkeleti eredetű fűszerkeverék, melynek négy alkotóeleme: közönséges záátar, vagy más néven izsóp (héberül Ezov, latinul Origanum syriacum), „Somak” (Rhus coriaria), palesztinai pisztácia (Pistacia palaestina) és pörkölt szezámmag. Néha sót és köménymagot is tesznek hozzá. Törökországban, Szíriában, Libanonban, Izraelben, Jordániában és az észak-afrikai országokban népszerű.

Libanonban úgy hiszik, hogy a fűszer fejleszti a gondolkodást és erősíti a testet, ezért a gyerekeknek iskolába indulás előtt szokás adni a fűszerből.

A záátárt hummus és friss saláták ízesétére használjuk, de lehet szórni húsokra, sajtokra, sütés előtt kenyértésztára, különböző salátaöntetekbe, mártásokba, mártogatósokba, tejfölbe, tejszínbe, majonézbe, joghurtba.

4 megjegyzés:

  1. Imádom a Za'atart, és egy csomó új infót megtudtam, köszönöm! :) Hajrá a bloggal, én biztosan rendszeres látogatója leszek!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Zsuzsi! Üdvözöllek a blogon :)

    VálaszTörlés
  3. Húúú, nagyon szívesen csinálnék zaatart! Imádom! De hol lehet Bp-n izsópot és somakot kapni? Remélem tudsz segíteni :)

    Za'atar <3

    VálaszTörlés
  4. egy ötlet még a zatarhoz ha tudtok beszerezni zatar akkor kever össze egy keveset natur joghurtal kevés oliva olajjal.izraelben lebebe a neve.igen finom

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...