Google+ Google+

2011. március 17.

Záátáros pita

Fotók: Peter Frank

Tegnap este bejelentkezett egy amerikában élő kedves mexikói barátunk, és úgy döntöttem, hogy padlizsánsaláta és hummusz mellé házi záátáros pitát készítek, és ezzel fogom megkínálni.
A látogatás végén vendégünk elárulta, hogy eldöntötte az Izraelbe való visszatelepülést. Én ehhez csak azt tenném hozzá, hogy ha nem is a záátáros pita vitte rá az elhatározásra, de biztos hogy az is mellette szólt... :)

Hozzávalók:
1 kiló liszt
25 gramm  élesztő
1 kiskanál cukor
fél kiskanál só
fél liter víz
záátár - ízlés szerint
néhány kanál olívaolaj
Elkészítés:
A liszthez keverjük az elmorzsolt élesztőt, a cukrot, a sót, a vizet és 12-15 percig gyúrjuk, míg sima és rugalmas tésztát kapunk. Ha szükség van, hozzáteszünk még vizet.

Darabokat tépünk a tésztából és tenyerünkkel golyókat gyúrunk belőlük. Félretesszük körülbelül tíz percig kelni. Meglisztezett gyúródeszkán sodrófával kicsit kinyújtjuk őket, míg pita-méretű köröket kapunk. Olajozott tepsire helyezzük, és villával megszurkáljuk a tésztát.

Kétszáz fokra előmelegítjük a sütőt. A záátár keveréket összekeverjük néhány kanál olivaolajjal és megkenjük vele a pitákat. 15 percig sütjük, míg a piták enyhe aranysárga színt kapnak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...