Google+ Google+

2011. szeptember 14.

Jeruzsálemi vegyes

A "Jeruzsálemi vegyes" ("Meorav Yerushalmi" "מעורב ירושלמי") sütőben, vagy tepsiben sült húsdarabokból készült étel. Leginkább belsőségekből -mint például máj és szív, vagy pulykamell- készítik, hagymával és fűszerekkel, mint kurkuma, kömény és hasonlókkal ízesítve.
Az étel a múlt század hatvanas éveiben született a jeruzsálemi Agrippa utcában a "Júdeai tábor Piac" ("Shuk Machane Yehuda" "שוק מחנה יהודה") közelében. Természetesen több Steak-ház is magának tulajdonítja az elsőségi jogot. Az évek során szerte az országban éttermekben is elterjedt a készítése és iparilag is előállítják.

Hozzávalók:250g csirkemáj
25 darab csirkelép
250g csirke szív
1 nagy hagyma, felére vágva és felszeletelve
1 piros paprika felére vágva, és felszeletelve
olívaolaj

édes paprika olajban
erős paprika olajban
római kömény

Elkészítés:
A csirkemájat körülbelül másfél centis darabokra vágjuk.
Egy széles, vaskos serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, aranylóra pirítjuk, aztán beletesszük a paprikát és azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a szíveket és barnára sütjük.
Sóval, édes paprikával, borssal és római köménnyel ízlés szerint fűszerezzük.
Hozzáadjuk a májkockákat és a lépet, újra megfűszerezzük, és addig sütjük, amíg a máj kész nem lesz (vigyázzunk hogy ki ne száradjon).
Forrón tálaljuk vastag pitában tahinivel (thinával) zöldhagyma, retek, vagy bármilyen egyéb kiegészítő kiséretében (humusz, savanyúuborka...).
Taanug! (élvezet, תענוג)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...