Google+ Google+

2011. szeptember 14.

Jeruzsálemi vegyes

A "Jeruzsálemi vegyes" ("Meorav Yerushalmi" "מעורב ירושלמי") sütőben, vagy tepsiben sült húsdarabokból készült étel. Leginkább belsőségekből -mint például máj és szív, vagy pulykamell- készítik, hagymával és fűszerekkel, mint kurkuma, kömény és hasonlókkal ízesítve.
Az étel a múlt század hatvanas éveiben született a jeruzsálemi Agrippa utcában a "Júdeai tábor Piac" ("Shuk Machane Yehuda" "שוק מחנה יהודה") közelében. Természetesen több Steak-ház is magának tulajdonítja az elsőségi jogot. Az évek során szerte az országban éttermekben is elterjedt a készítése és iparilag is előállítják.

Hozzávalók:250g csirkemáj
25 darab csirkelép
250g csirke szív
1 nagy hagyma, felére vágva és felszeletelve
1 piros paprika felére vágva, és felszeletelve
olívaolaj

édes paprika olajban
erős paprika olajban
római kömény

Elkészítés:
A csirkemájat körülbelül másfél centis darabokra vágjuk.
Egy széles, vaskos serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, aranylóra pirítjuk, aztán beletesszük a paprikát és azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a szíveket és barnára sütjük.
Sóval, édes paprikával, borssal és római köménnyel ízlés szerint fűszerezzük.
Hozzáadjuk a májkockákat és a lépet, újra megfűszerezzük, és addig sütjük, amíg a máj kész nem lesz (vigyázzunk hogy ki ne száradjon).
Forrón tálaljuk vastag pitában tahinivel (thinával) zöldhagyma, retek, vagy bármilyen egyéb kiegészítő kiséretében (humusz, savanyúuborka...).
Taanug! (élvezet, תענוג)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...