Google+ Google+

2011. szeptember 30.

Gnocchi

Vannak termékek, melyekkel itt Izraelben csak bolti formájukban találkoztam, például soha nem ettem házi készítésű galuskát, ami igazából nem is galuska, vagy nokedli, esetleg szlovák sztrapacska, netán csipetke, hanem gnocchi (olasz, ejtsd: nyokki), mert kevés liszt van benne és sok krumli, tehát ez igazából krumpligombóc, vagy krumligaluska.

Nemrég azt a feladatot kaptam a munkahelyemen, hogy készítsek nyokkit, és hogy ne legyen olyan mint a bolti, ami kemény és sűrű, hanem puha és könnyű. Az is előnye a házi készítésű gnocchi-nak, hogy különböző módon lehet ízesíteni, lehet készíteni nagyot/kicsit, kereket/hengert, szineset, sőt még töltöttet is.

Néhány tipp:
  • Egyes receptek szerint a krumplit vízben kell főzni, mások meg azt állítják, hogy sütve jobb. Ez a burgonya fajtájától függ. A cél az, hogy minél kevesebb lisztet kelljen használnunk, ezért sütőben sütés (nagyon hosszú... több mint egy órás) száraz, pürészerű eredményt adhat, amihez kevesebb lisztet kell adni. Azok a krumplifajták alkalmasak gnocchi-készítésre, melyeknek nagy a keményítőtartalma, amikből pürét is készíthetünk.
  • A lisztmennyiség nem állandó, az ajánlott súly felével kezdjük, és addig adagoljuk hozzá, míg olyan tésztát kapunk, amivel dolgozni lehet. Minél több lisztet adunk hozzá, annál keményebb és tésztaszerűbb lesz a gnocchi. 
  • Fontos minél kevesebbet gyúrni a tésztát, hogy ne sűrű, hanem könnyű, légies krumpligaluskát kapjunk.
  • Nincs szükség tömény mártást készíteni a gnocchi-hoz. Én olvasztott vajat és olívaolajat tettem hozzá egy kis kakukkfűvel és sóval, aztán parmezánt szórtam az egészre. Ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb az több... 

Hozzávalók (10-12 adaghoz, ha már nekilátunk, érdemes sokat készíteni):
másfél kiló burgonya
2 pohár fehér liszt
1 nagy tojás
1 csipet só

Elkészítés:
  1. Egy nagy fazékban, sok vízben főzzük a krumplit egészben, a héjával, míg meg nem puhul (kb. 45 perc). Ha sütjük, durva sót szórunk egy tepsibe, erre helyezzük a burgonyát, és egy óráig, puhulásig sütjük. Még melegen megpucoljuk és pürévé törjük.
  2. Kis gödröt készítünk a püré közepében, beletörjük a tojást, megsózzuk és villával összekeverjük, hogy a tojás teljesen eltünjön a tésztában.
  3. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet, míg a tészta egységes és puha nem lesz. Négy részre osztjuk a tésztát. Óvatosan négy, kb. 2 cm vastag hengerecskéket gyúrunk, és feldaraboljuk.
  4. Sok vizet forralunk egy fazékban, és addig főzzük a gnocchi-t, míg feljön a víz színére. Fontos, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok nyokkit a vízbe, hogy ne ragadjanak egybe, és hogy ne vigyék le hirtelen a víz hőmérsékletét.
  5. Rögtön miután kivesszük a vízből, tepsiben, kis tűzön megforgatjuk a választott mártással. Azt is csinálhatjuk, hogy olívaolajat öntünk rá, így 48 órát is várhatunk a mártás elkészítésével. Mielőtt vízben kifőznénk, le is fagyaszthatjuk a nyokkit. Egy rétegben elrendezzük a krumpligombózokat valami meglisztezett lapon, az egészet lefedjük, és két hónapig lefagyasztjuk. Nincs szüksék kiolvasztani a fagyott gnocchi-t, egyből a forró vízbe tehetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...