Google+ Google+

2011. március 27.

Kuszkusz

A munkahelyi étteremben minden nap van legalább 5-6 húsféle (köztük 1 hal is), 5 féle köret, 2 fajta leves, 12-18 féle saláta, 3 különböző ital, 2 desszert (gyümölcs, sütemény), mindig van diétás étel, és vegetáriánus kaja is. Nem panaszkodom, jól megy a sorom...

Az 5-6 féle köret közül hetente kb ilyen elosztással választok: kétszer rizs, egyszer valami krumpli, egyszer bab/borsó/nokedli/tarhonya...egyebek és kétszer kuszkusz főtt zöldséggel.
Kuszkusz (angolul Couscous). Egyszerűen beleszerettem ebbe az észak-afrikai/dél-olasz dologba, ami -főleg az arabok és keleti zsidók körében- itt Izraelben is nagyon népszerű étel. Roppant egészséges, finom, és tetejébe olcsó is. Igazi népi eledel. Ha zacskós kuszkuszt használunk, az elkészítése is nagyon könnyű, negyed óra alatt kész van.


Mivel itthon még sosem készítettem ilyet, elhatároztam, hogy ezen a hétvégén kipróbálom. Rengeteg féle kuszkusz-recept van, én találtam a neten egy szimpatikus nagymamát aki szimpatikus módon készítit a házi kuszkuszt. Kisebb változtatásokkal az ő utasításait követtem.


Az alábbi étel gyakorlatilag köret a főételhez, bár a marokkói zsidók magában is eszik. Én csirkecombokat is főztem a levessel, és az elején paradicsomsűrítményt is tettem hozzá.

Nekünk itt Izraelben könnyű dolgunk van, mert a boltokban lehet kapni instant kuszkuszt, így a 3., 4. és 8. pontot átugorhattam, sőt csicseriborsót sem főztem, készen vettem dobozban (2. pont is kilőve :), úgyhogy összesen vagy 3 órányi munkát megtakarítottam!

Mielőtt hozzálátnánk a munkához, még annyit, hogy senki ne ijedjen meg az idegennek hangzó dolgoktól (lefet, kisu, dalorit,...), ha nem termeltek ilyesmit a konyhakertben, vagy hosszas keresés ellenére sem találtok a sarki közértben, nyugodtan ki lehet hagyni, vagy egyéb, ízlés szerinti dolgokkal cserélni.

Hozzávalók:
A kuszkuszhoz:
1 kg szolet (búzadara féleség?)
másfél pohár víz
további egy pohár víz
fél pohár olaj (érdemes olivaolaj)
1 kanál só

A leveshez:
3/4 pohár éjszaka áztatott csicseriborsó
4 répa
4 kisu (ha nincs, cukkini is jó)
4 darab (kb. fél kiló) tök (ez nem a magyar tök! angolul Pumpkin)
1/2 dalorit (squash)
1 fej zeller a levelével
2 lefet (fehér répa, vagy retek féleség)
2 hagyma
2 liter víz
1/2 fehérkáposzta
olaj
durva só
feketebors
kurkuma


Elkészítés:
1/ Nagy darabokra vágjuk a zöldséget, a hagymába X formában belevágunk úgy, hogy ne essen szét.

2/ Körülbelül másfél óráig főzzük a csicseriborsót, míg puha nem lesz.

3/ Nekilátunk a kuszkusz elkészítésének: egy kis szoletet (angolul Semolina) megnedvesítünk vízzel és összekeverjük. Hozzáteszünk még egy kis vizet és ha csomók keletkeznek, szétmorzsoljuk.
Folyamatosan adagoljuk a szoletet és a vizet. Ügyelni kell, hogy a vizet ne egyenesen a szoletre öntsük, hanem az ujjainkkal szórjuk szét egyenletes módon.

4/ A keverés után 40 percig pároljuk a kuszkuszt. Általában dupla fazekat használunk úgy, hogy az alsó fazékban fő a csicseriborsó, a felette levő lyukacsosban pedig a kuszkusz párolódik a gőzben. Ha nincs ilyen fazekunk, lehet sűrű szűrőt is használni, amit ráteszünk a fazékra és lefedjük. Fontos, hogy a kuszkusz ne érjen a vízbe.

5/ Míg a kuszkusz párolódik, elkészítjük a levest: olajban kicsit megpirítjuk a hagymát, a répát, a lefetet (angolul Turnip), a zellergyökért és a kisut (angolul Zucchini). Néhány perc múlva hozzáöntjük a vizet és nagy lángon 40 percig főzzük.

6/ Visszatérünk a kuszkuszhoz: 40 perces párolás után áttesszük a kuszkuszt egy nagy tálba, hozzáöntünk egy pohár vizet, fél pohár olajat, egy kanál sót, összekeverjük és 5 percre letakarjuk, hogy a kuszkusz beszívja az ízeket.

7/ Vissza a leveshez: hozzátesszük a tököt, a daloritot (angolul Butternut squash), zellerlevelet és káposztát, sóval, paprikával és kurkumával fűszerezzük. A főtt csicseriborsót áttesszük a levesbe, és további 30 percig főzzük.

8/ 30 percig újrapároljuk a kuszkuszt ugyanúgy mint először, csak most fedő nélkül.

9/ Nagy tányérban tálaljuk. A kuszkusz van alul, rajta a zöldségek, és erre öntjük a levest, várunk 5-10 percet, míg a kuszkusz beszívja az ízeket és ezután tálaljuk.

Ha hűtőben tárolás után akarjuk melegíteni a kuszkuszt, ezt vagy mikróban tehetjük meg, vagy újra pároljuk gőz felett. Semmiképp se keverjük össze a hideg kuszkuszt a meleg levessel, vagy fordítva.
Jó étvágyat! :)


(a receptet itt találtam: food.walla.co.il, a fotókat Nimrod Sonders készítette)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...