Google+ Google+

2011. november 27.

Burek

Most egy burekas-ról szóló okos(kodó) magyarázat következik, aztán ha jók lesztek, a következő postban közzéteszek egy receptet is.

A Bureka, vagy Burke, héberül általában burekas (az eredeti szó többes száma) egy balkán eredetű töltött kalácsszerű tésztát jelent. A szó kiejtése országonként változik. Törökországban Börek a neve, Örményországban Boereg, a délszláv nyelvekben burek-nek hívják, Albánul Byrek, bolgárul byurek, görögül pedig boureki vagy bourekaki. Magyarul ezentúl burekasz lesz a hivatalos neve :)

A burekaszt többféle tésztából lehet készíteni: például leveles tészta, nagyon vékony phyllo tészta olajjal, omlós tészta, Boios tészta (ami olajat és margarint is tartalmaz), rétes tészta, és olyanok is vannak, akik Phileas tésztát használnak.

Sokféle tölteléket tehetünk a burekaszba: bolgár sajt, Caciocavallo sajt, mozzarella, ricotta, spenót, burgonya, padlizsán, gomba, pörkölt hagyma, tojással kevert túró.Természetesen többféle tölteléket össze is keverhetünk. Izraelben hússal töltött burekaszt is lehet találni. Manapság -az újítás szellemében- sokszor kelbimbóval, sütőtökkel, tejföllel, tonhallal, tofuval, sőt, édes dolgokkal is megtöltik.

A burekasz lehet háromszög alakú, vagy kör négyzet, félhold, és így tovább... Kósersági megfontolásokból Izraelben általában a töltelék fajtájától függ a burekasz formája. A háromszögű sajttal, vagy egyéb tejtermékekkel töltött, a négyzet, vagy más alakú pedig arról tanúskodik, hogy se tejes, se húsos nincs benne (parve).

A burekaszt általában főtt tojással tálalják, joghurttal vagy nyári yoghurt-itallal (Ayran), és savanyúsággal, néha tesznek mellé tört paradicsomot, tahinit, skhug-ot (vagy valami más csípőset) és olajbogyót is.

A burekasz nagy hátránya, hogy nagy mennyiségben tartalmaz transz-zsírsavakat, ami nem csak a töltelékben, hanem a tésztában is megtalálható, mert a tésztába sok réteg margarint kenünk. A transz-zsír fogyasztás növeli a szívbetegségeket, cukorbetegséget, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel jár, úgyhogy ne készítsetek sokat belőle, mert nem bírtok majd ellenállni, és hamar meghaltok...

Izraelben a népszerű népi filmeket "burekasz filmeknek" nevezik.

4 megjegyzés:

  1. Most jót nevettem...:)) Nem szeretnék hamar meghalni, úgyhogy inkább vajat használnék,az kevésbé káros, mit a margarin. De kíváncsian várom a receptet!

    VálaszTörlés
  2. juj, megnézem hová tünt... vagy fel sem tettem volna?

    VálaszTörlés
  3. eddig kerestem, végre megtaláltam ;)
    http://izraelikonyha.blogspot.co.il/2011/12/sajtos-turos-burek.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...