Google+ Google+

2011. március 17.

Záátáros pita

Fotók: Peter Frank

Tegnap este bejelentkezett egy amerikában élő kedves mexikói barátunk, és úgy döntöttem, hogy padlizsánsaláta és hummusz mellé házi záátáros pitát készítek, és ezzel fogom megkínálni.
A látogatás végén vendégünk elárulta, hogy eldöntötte az Izraelbe való visszatelepülést. Én ehhez csak azt tenném hozzá, hogy ha nem is a záátáros pita vitte rá az elhatározásra, de biztos hogy az is mellette szólt... :)

Hozzávalók:
1 kiló liszt
25 gramm  élesztő
1 kiskanál cukor
fél kiskanál só
fél liter víz
záátár - ízlés szerint
néhány kanál olívaolaj




Elkészítés:
A liszthez keverjük az elmorzsolt élesztőt, a cukrot, a sót, a vizet és 12-15 percig gyúrjuk, míg sima és rugalmas tésztát kapunk. Ha szükség van, hozzáteszünk még vizet.

Darabokat tépünk a tésztából és tenyerünkkel golyókat gyúrunk belőlük. Félretesszük körülbelül tíz percig kelni. Meglisztezett gyúródeszkán sodrófával kicsit kinyújtjuk őket, míg pita-méretű köröket kapunk. Olajozott tepsire helyezzük, és villával megszurkáljuk a tésztát.

Kétszáz fokra előmelegítjük a sütőt. A záátár keveréket összekeverjük néhány kanál olivaolajjal és megkenjük vele a pitákat. 15 percig sütjük, míg a piták enyhe aranysárga színt kapnak.

3 megjegyzés:

  1. Ez a za'atar azonos avval,amit itthon a gyógynövényboltokban kapható?

    VálaszTörlés
  2. Zsóka, csak azt tudom, hogy arab fűszereseknél (pl. Aradi utcai (VI.)) vagy a Culinarisban beszerezhető a fűszerkeverék. De a zaatar otthon, házilag is elkészíthető! Például így:
    Hozzávalók:
    4 kanál kakukkfű
    2 kanál szömörce
    3 kanál szezámmag
    4 kanál oregánó
    4 kanál majoranna
    1 kiskanál só
    A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fűszereket porrá daráljuk, aztán összekeverjük a szezámmaggal.

    VálaszTörlés
  3. Imádom!!! Degeszre tudom magam enni belőle! És ami különösen nagy szó,a 4 éves kisfiam (aki szörnyen válogatós) is tömi magába !!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...