Google+ Google+

2015. augusztus 27.

Az izraeli reggeli

Mai reggelink

A szállodák és éttermek nagy részében is népszerű tipikus izraeli reggeli a kibucokból ered. Az Izrael állam megalakulása utáni első években az volt a szokás, hogy kora reggel a kibuctagok közös étkezőben a kávé mellé könnyű reggelit fogyasztottak, majd néhány órás földeken való munka után visszatértek az ebédlőbe, ahol másodszorra is megreggeliztek, de ezúttal gazdagabb választékból, főként a helyi termésből, mely svédasztal formájában volt felszolgálva.

Nincs hús, de nem is kell

A múlt század 50-es éveitől a szállodák is átvették a kibucoktól az ottani reggeli tulajdonságait, ami gyakorlatilag önkiszolgáló büfé. Az éttermekben a pincérek viszik az asztal mellé az előre megpakolt tányérokat, melyek általában frissen sült kenyeret, pékárukat, tejtermékeket (mint különféle sajtok, joghurt), tejalapú desszerteket, tahini krémet, olajbogyót, gyümölcsöt, nagy adag izraeli zöldségsalátát, halat, tojást (különböző toldalékokkal megspécelt rántotta, tükörtojás, vagy saksuka), vajat, lekvárt és gabonaféléket tartalmaznak. Ezek mellé kávét, teát, kakaót és gyümölcsleveket szolgálnak fel.
A reggeli – ellentétben más országokkal - általában nem tartalmaz húsfélét, többek között mert a "halacha" zsidó vallási törvények, a kóser étkezési szabályok szerint tilos tejest és húsost együtt fogyasztani.

Vendégházban Rosh Pinnán

Falusi reggeli az idei 20 éves házassági évfordulónkon

Sivatagi reggeli


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...