Google+ Google+

2013. október 18.

A Mentalevél avagy a Na'ana'a (נענע)

Magyarországon azt hiszem a menta főleg csak rágógumi, cukorka vagy fogkrém formájában ismert. A világ déli országaiban azonban különböző módon, nagy előszeretettel használják a friss menta leveleket a konyhában. Már a római birodalomból eredő írásos bizonyítékok is azt mutatják, hogy az egyik legnépszerűbb ital a friss menta levelekkel izesített tea volt. A déli, és közép-keleti országokban amúgy is nagyon elterjedt szokás az, hogy friss, vagy száritott, illatban és aromában gazdag zöld leveleket forráznak le és isznak a teájukban. A legelterjedtebb ezek közül a menta levél.
A legegyszerűbb étteremtől kezdve a legnagyobb luxus éttermekig mind kínálja a menüben a mentaleveles teát. Sőt! Sokan a teát nem is kérik, csak magát a menta levelet leforrázva, mert annak annyira domináns az aromája, hogy igazából nem is kell hozzá a tea. Télen kerülhet a teába a méz, a gyömbér, a citrom is, de bizony az átlag izraeli háztartásban ha tea, akkor abba na'ana'a kerül!

Ami kifejezetten izraeli különlegességünk, az az úgynevezett limona'ana'a, ami a limonádé (limonada) és a menta levél (na'ana'a) keveréke. Egyszerű limonádé van tehát a menta levéllel gazdagítva. Lehet, hogy egy nagy kancsóban a friss mentalevelek a jégkockákkal és a citrom karikákkal úszkálnak, de lehet a mentalevelet apróra vágni és úgy elkeverni a hűsítő italban. Az ize természetesen mentolos limonádé lesz. Innen már csak egy lépés kell ahhoz, hogy az egészet jégkása formájában készitsük el és ha nincs túl édesre vagy túl savanyúra keverve, akkor ez szerintem az egyik legjobb hűsítő ital az izraeli forró nyárra.

Menta levelet azonban kevernek frissen felaprózva salátákba is, húsok izesitésére a pácokhoz. Kerülhet a töltött szőllő levélbe, fasirtokba, vagy fűszerzöldekkel dúsitott omlettbe is, ami különben szintén egy izraeli specialitás. Paradicsomos ételekben az oregánó és a bazsalikom mellett szintén kitűnő meglepetés a mentalevél hozzáadása, de bizony van aki a humusz készitésekor is kever egy csipetnyit a masszához. Sőt! Még süteménybe is adagolható! Pl. citromos-mentás pitébe, vagy vajas-mentás tea sütibe. De láttam én már limonana fagyi tortát is, meg piskóta tortát, aminek a vaj alapú kréme mentával is lett izesítve - nagyon tuti!!!!

(írta: Zsuzsa Oren, fotó: Google)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...