Google+ Google+

2013. november 5.

Gasztro fesztivál a zsidónegyedben

November 27-december 5. között, Hanuka ünnepén kerül megrendezésre a Negyed6negyed7 Fesztivál Budapest történelmi zsidónegyedében, ahol rengeteg gasztronómiai program lesz (street food sétától olivaolaj-kóstolásig), ezeket szeretné megosztani veletek Nyusztay Máté az alábbi levélben:

A Hanuka hagyományához méltóan, az idei ünnepi fesztiválunkon is megemlékezünk a történelmi zsidónegyed egykoron virágzó kóser világáról, ahogy a mai zsidó étkezési szokásokat, valamint a negyed nemzetközi konyháinak különlegességeit is feltérképezzük.
A Negyed6negyed7 Fesztivál gasztronómiai programjai sorában többek között oliva-kóstoláson, előadásokon, workshopokon és gasztro-sétákon emlékezünk Hanuka csodájára, a nyolc napig égő olaj mécses történetére.

Számos más fesztivál-helyszínhez hasonlóan, a Klauzál tér szomszédságában lévő Dzzs Bár is Hanuka-menüvel készül, az ünnep napjai alatt különböző olivás és olivaolajos ételkülönlegességeket lehet majd kipróbálni náluk. Lesz például olivabogyós quiche, olivaolajjal készült medvehagymás pestós-sajtos vasalt szendvics és dióvajas pirítós. Nvember 30-án pedig olívaolaj kóstolót is tartunk Tóth Gusztávval, aki több mint tízféle olívaolajjal, hatféle olajbogyóval és sherryecetekkel várja a látogatókat (részletek: http://on.fb.me/16QfqYI).

A Gozsdu Udvar és a Király utca sarkán található Kolor a fesztivál alatt Hanuka hetimenüvel várja a vendégeket – lesz náluk többek között zsidótojásos bagel, gyümölcsös kuszkusz, tsimmes lazaccal, báránycsülök hremzlivel, sólet és flódni.

Néhány sarokkal odébb, a Legenda Etetőben az oliva és a sör nem is annyira távoli kapcsolatát mutatják be, ételeik egy részét ugyanis a Legenda Sörfőzde különlegességeire alapozzák. Étlapjukra így a fesztivál idejére felkerül a fetás oliva leves, az olivakrémes falatkák, a fetás-olivás hamburger sörben sült húspogácsával és a tejszìnes-olivás csirke tál.

A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató idén is közösségi brunchot szervez a fesztiválra, ide azokat várják, akik nemcsak kapni, de adni is szeretnek, hogy a titkos receptek és az otthon készített finomságok minél több változatát ismerhessük meg. Nevezzen minden megmérettetésre vágyó szakács és jöjjön a sok józanodó ínyenc eldönteni, hogy melyik családi recept-büszkeség sikerült a legjobban. A Lumen Zöldség csapata is nevez egy adag családi recept szerint készült sólettel, ami mellé a 19. századi new york-i bevándorló zsidó közösségek egyik kedvencét, az erdélyi eredetű Pastramit kínálják.

Közös főzéssel készül a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület is a Rottenbiller utcai Stúdió Galériában (kosher-style) november 28-án, a Dob utcában található Fekete Kutyában pedig mézeskalács-workshoppal (december 1-ién), valamint grog, forralt bor és szegfűszeges narancs készítéssel igyekeznek boldogabbá tenni a hideg téli napokat (november 30-án).

Számtalan gasztronómia programunk közül ajánljuk továbbá a Bálint Ház Hanuka-játékát: ők olyan sütemény recepteket várnak (a jatek@balinthaz.hu email címre), amelyek kapcsolatba hozhatók a fénnyel. A november 25-ig beérkező recepteke awww.balinthaz.hu/szavazas oldalon lehet majd szavazni, a legtöbb szavazatot kapott desszertet megsütik és Hanuka 8 napja alatt kapható lesz SABRE kávézóban.

A történelmi zsidónegyed különböző rétegeinek, színeinek feltárására épülő fesztiválunkon természetesen nemcsak a zsidó konyha specialitásait lehet megkóstolni. Kifejezetten a gasztroőrülteknek ajánljuk a Hosszúlépés streed food sétáit (november 28-án és 30-án), ahol az elmúlt időszakban rohamos sebességgel elszaporodott utcai étkezdéket kóstoljuk végig Koniorczyk Bori urbanistával – egyben annak is utánajárunk, mi befolyásolja egy adott nemzeti konyha jelenlétét a városban, hogyan formálja a street food a városképet. A sétán kiderül, hogyan lesz az utcán ebédelés udvariatlanságból világtrend, és hogyan hatott a válság a levesművészetre.

(A Hosszúlépés sétáin való részvételhez regisztrálni kell november 24-től a www.hosszulepes.org/negyed6negyed7 weboldalon. A regisztrációval küldik meg a résztvevőknek a séta részletes adatait és a kiindulási helyet is. A magyar nyelvű sétákhoz angol fordítást tudunk biztosítani, ezt a regisztrációkor kell jelezni. További információ: info@hosszulepes.org.)

Infó, program: www.negyed6negyed7.com,
Facebook esemény:https://www.facebook.com/events/530929616981355/

Ha bármilyen információra van szükségetek, szóljatok, a sétákra regisztrálni tudlak, a programjaink amúgy alapvetően ingyenesek.
Köszönettel,
Nyusztay Máté
N6N7 kommunikáció
sajto@negyed6negyed7.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...