Google+ Google+

2013. február 1.

Pad Thai


Nehéz elképzelni olyan alkalmat, mikor az ugrasztott ételnek nem örülnek az asztal körül ülők. Télen melegít (a szivet is), nyáron nem túl nehéz, és mindig lehet beleszőni olyan összetevőket, melyek végtelen variációkat tesznek lehetővé. További előnye az ilyen kajának a könnyű és gyors elkészítés: míg a tészta fő, feldaraboljuk a hozzávalókat, kicsit megpirítjuk – és kész az ebéd.
Könnyű elkészítése ellenére nem nehéz elrontani az ilyen tipusú ételt, és ha nem vigyázunk, finom ropogós állag helyett fonnyadt, lehangoló végeredményt kaphatunk.
Nagy vonalakban: hogy sikerüljön az adag, érdemes minél nagyobb lánggal dolgozni, folyamatos ugrasztás (vagy keverés) mellett, így gyorsan és egységesen fognak megsülni az összetevők, és az eredmény ropogós, friss, ízdús lesz.
Mielőtt a recepthez érnénk, itt van még néhány tipp, melyek segítségünkre lehetnek a tökéletes ugrasztós elkészítésében.
Ugrasztott udon tészta kacsával (a post nemsokára)
 • Mielőtt munkához látnánk, többször is olvassuk el figyelmesen a receptet. Így gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk, és nem fog a munka közepén kiderülni, hogy hiányoznak hozzávalók. 
 • Olyan wok-ot, vagy tepsit használjunk, melyek lehetővé teszik az ugrasztást (tehát nagyot, magasat). 
 • Mindig maximum 2 főre készítsük. Ha többet készítünk, az összetevők nem fognak gyorsan elkészülni, és párolt ételt fogunk kapni pirított helyett. 
 • Minden hozzávalót vékonyra, amennyire lehet egyformára vágjunk, hogy gyorsan és egyenletesen süljenek. 
 • Fontos, hogy a zöldségek és a többi hozzávalók szárazak legyenek. Nedves dolgoktól spriccolni fog az olaj, sőt, be is gyulladhat. 
 • Készítsük előre az összetevőket a gáztűzhely mellé időrendi sorrendbe rendezve, így gyorsan és könnyen dolgozhatunk anélkül, hogy bármelyik összetevő a kelleténél tovább főne, míg a következő dolgot keresnénk. 
 • Hogy jó legyen az ugrasztott kaja ás ne rongyosan fonnyadt, a lehető legnagyobb tűzön dolgozzunk. 
 • Kevés olajat használjunk (elég 1-2 kanálnyi). Melegítsük fel előre magas hőfokra, egész addig, míg párologni nem kezd, mielőtt hozzátesszük az összetevőket a wokba. Ugyanakkor vigyázni kell, hogy az olaj nehogy túlhevüljön, és odaégjen. 
 • Az a szabály, hogy előbb a keményebb zöldségekkel kezdjük a pirítást (pl. répa, karalábé, hasonlók...), és csak azután folytatjuk a puhábbakkal (pl. cukkini, karfiol...). A legérzékenyebb hozzávalókat (kínai csíra, fűszernövények...) közvetlen a pirítás vége előtt tesszük a tepsibe, hogy megőrizzék szinüket és állagukat, és ne váljanak "rongyossá". 
 • Ne felejtsük el, hogy a zöldségeknek ropogósnak kell maradniuk. A teljes pirítás ne legyen több 2-3 percnél. 
 • A készítés alatt folyamatosan ugrasztani kell, hogy gyorsan és egységesen süljenek meg az összetevők. 
 • Ügyeljönk arra az ugratás alatt, hogy a wok minél közelebb maradjon a tűzhöz, hogy ne hűljön ki. 
 • Ha nem vagytok elég jók az ugrasztásban, keverni is lehet helyette. Bár nem lesz az állaga a legjobb, de az íze majdnem ugyanolyan marad. 
Lazacos tészta kókusz krémmel (a post nemsokára)
És akkor jöjjön a trió első darabja...

Pad Thai

Bár ez nem izraeli kaja (távolkeleti, Izrael pedig a közelkeleten lenne), de olyan gyakran esszük, hogy szerintem már rég azzá vált... :)

Hozzávalók (egy főre):
- 250 gramm rizstészta
- 1 kanál olaj, a sütéshez
- 1 összekevert tojás
- 1 kis répa, vékony csíkokra vágva
- 1/2 pohár tofu, kockákra vágva
- 1 kiskanál hal-szósz
- 1 kiskanál kristálycukor
- 1/2 kiskanál só
- 1/2 pohár zöldség-, vagy húsleves
- 1 marék kínai csíra
- 1 zöldhagyma, 2-3 centisre felvágva
- 1/2 citrom leve

- aprított mogyoró a díszítéshez

Elkészítés:
1- Legalább egy óráig áztatjuk a tésztát.
2- Jól felmelegítjük a wok-ot, vagy a tepsit. Hozzáadjuk az olajat és felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy oda ne égjen. Hozzátesszük a tojást, és kevergetve fél-egy percig sütjük, míg lágy, nagy darabos rántottát kapunk.
3- Hozzáadjuk a répát és a tofut, és ugratás (v. kevergetés) közben körülbelül egy percig pirítjuk.
4- Hozzáadjuk a tésztát, a hal-szószt, cukrot, sót és a levest. Ugratás közben főzzük, míg a tészta megpuhul, és a nedvesség szinte teljesen felszívódjon benne.
5- Hozzáadjuk a csírát és a zöldhagymát és összekeverjük. Hozzáöntjük a citromlevet és levesszük a tűzről.
6- Ellenőrizzük az izesítést (ha kell, természetesen javítjuk), a tetejére szórjuk a tört mogyorót és tálaljuk.
7- juhééé!!
JNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...