Google+ Google+

2013. június 22.

Chili con carne - csili hússal



A "Chili con carne" az amerikai Texas-ból származó egytálétel, mely apróra vágott, vagy darált húsból, fekete babból és paradicsomból készül, valamint bőségesen, többféle, friss és száraz csípős paprikával van  fűszerezve.

A név jelentése spanyolul: csilipaprika (chili) hússal (con carne). A pörkölt ősi eredetű, és eredetileg a texasi San Antonio városban szegény mexikóiak főzték füstölgő tüzek felett hagyományosan nagy vasedényekben. A helyi étel gyorsan "szárnyrakelt", és elterjedt a környéken, alkonyatkor mindenfelől lovaskocsikkal jöttek az éhes étkezők, helyet foglaltak a helyi piazzán a hosszú asztalok melleti fapadokon, és várták a "csili királynő"-jének nevezett sűrű főttest, mely a hús, a csili és kömény mámorító illatát árasztotta szét. Az étel, melyet hamarosan minden környékbeli városban felszolgáltak, az állam szimbóluma lett, és a helyi cowboyok tömören "chili"-nek neveztek el. Csípős szószba mártott forró tortillával, vagy fehér rizzsel fogyasztották, és káposztából, paprikából és paradicsomból álló ropogós salátát ettek mellé. A mai napig minden helyi étteremben felszogálják a "csili"-t, vagy "piros tál"-at, babbal, vagy anélkül, de mindig csípősen és bőségesen fűszerezve.

A Chili Con Carne-t egyszerű elkészíteni, és ideális vidám családi vacsorán, vagy sokrésztvevős partyn felszolgálni, ahol mindenki szed magának egy nagy kanálnyi csilit a tortillába, aztán arra friss nyári paradicsomból, zöldpaprikából, tejfölből és egyéb zöldségekből (mint például avokádó, uborka, vörös vagy zöld hagyma, koriander és csípős, füstölt chipotle paprika) öntetet löttyint.

Hogy a pörkölt lédús legyen, érdemes kicsit zsíros és ízes húst használni. Ajánlott a húst apróra vágni, vagy húsdarálóban durvára törni. Fontos, hogy a paradicsom friss és érett legyen, valamint hogy többféle csípős paprikát is használjunk. A fekete babot éjszaka bő, hideg vízben beáztatjuk és másnap külön, szintén bő vízben egy fej fokhagymával puhára főzzük. Ha egyszerűsíteni szeretnénk a dolgunkat, jó minőségű babkonzervet, vagy főtt és lefagyasztott babot is használhatunk. Vannak akik az íz és a sötét szin elmélyítésére a száraz paprikát forró feketekávéban áztatják, vagy a főzés végefelé néhány kocka étcsokit tesznek hozzá. A receptben én mindkettőt hozzátettem :)

Hozzávalók (6-8 személyre):

1 kiló durvára darált marhahús
2 nagy piros szárított csípőspaprika
2 kis szárított piros chili (Shata)
2 púpozott teáskanál török ​​kávé egy csésze forró vízben oldva
5 evőkanál olívaolaj
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1 hámozott és apró kockákra vágott kis zeller gyökér
1 apró kockákra vágott édes piros paprika (gamba)
2 sárgarépa, megtisztítva, apró kockákra vágva
8 gerezd, apróra vágott fokhagyma
2 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál füstölt paprika (nem kötelező)
1 evőkanál édes paprika
1 teáskanál szárított oregánó
3 babérlevél
2 teáskanál só
fél teáskanál fekete bors
1 üveg (330 ml) sör
konzerv tört paradicsom (400 g - lehetőleg Olaszországból importált)
2 csésze (300 g) főtt fekete bab (a mennyiség főzés után értendő)
1 evőkanál barna cukor
20 gramm étcsokoládé
fél teáskanál római kömény
tálaláshoz: tejföl és a zöld hagyma

Elkészítés:

A kétféle szárított erőspaprikát fél óráig áztatjuk egy csésze forró kávéban. Ez idő alatt az összes zöldséget felvágjuk. Kivesszük a paprikát az áztatásból (megőrizzük a kávét), kézzel szétnyitjuk őket, kimossuk belőlük a magokat, aztán ollóval vékony kis karikákra vágjuk. Egy nagy fazékban olívaolajon puhára pirítjuk a vöröshagymát, a zellert, a paprikát és a répát. Hozzáadjuk a fokhagymát, az áztatott és aprított csípőspaprikát és további két percig pirítjuk. Beletesszük az összes fűszert és egy percig sütjük, míg a fűszerekből kiszabadulnak az erős aromák. Magasabb lángra tekerjük, a fazékba tesszük a húst és aranylóra sütjük. Hozzáöntjük a sört és addig főzzük, míg a folyadék körülbelül a felére csökken. Beletesszük a felvágott paradicsomot, a babot, a cukrot és a kávét (természetesen a zacc nélkül) és lefedett fazékban alacsony lángon körülbelül másfél óráig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a főzés alatt végig legyen folyadék a fazékban. Ha hiányzik, tegyünk hozzá egy kis forró vizet. Tálalás előtt teszünk hozzá étcsokoládét és római köményt, majd lefedve további két percig főzzük. Megkóstoljuk és szükség szerint javítjuk az ízesítést és tehetünk hozzá csili darabokat. Tejföllel, zöldhagymával, meleg tortillával, vagy rizzsel, és ropogós zöldségsalátával tálaljuk.

(recept és fotó: Limor Tiroche)

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! (És persze biztos finom is.) Annyira süt a vadnyugat a képről, hogy már csak Clint Eastwood hiányzik róla. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...