Google+ Google+

2014. szeptember 6.

Izraeli arab konyha


Nemrég a munkahelyem jóvoltából elmehettem az izraeli ételfotózás egyik legismertebb alakjának, Dan Peretz-nek az előadására. A fenti fotót a Yafo-i (Jaffa) El Jamila, hagyományos arab konyhára specializálódott étteremben készítette. Az alábbi ételféleségek nagy része a zsidó - főleg a keleti, de sokszor az askenázi zsidó - otthonban is megtalálhatóak.


Szumákia: marhapörkölt, főtt csicseriborsó, mángold, tahini és szumák (szömörce). Gázában, ahová 1948-ban Yafo-ból sok palesztin menekült érkezett, ez különösen gyakori étel.

Freekeh saláta (még nem teljesen érett búzamagokból készült gabona étel) fügével és mazsolával, gránátalma koncentrátummal leöntve.

Szezonális gyümölcssaláta bazsalikom és szabresz öntettel.

Shrak és Mischan piták.
Mischan - libanoni láfe: darabolt csirke sült hagymával és fenyőmaggal keverve, fanyar szumákkal bőségesen meghintve, aztán tabun-on sült lapos keleti kenyérbe tekerve.

Lencse saláta bulgurral és pirospaprikával. Felette Likric: Cukorkóró vagy édesfa ital (Liquorice - Igazi édesgyökér)

Mensaf: általában birka- vagy bárányhúsból készül, a hús levében külön főzik a fűszeres rizst. Alatta joghurt leves mentával.

Leder ital. Leder: aszalt sárgabarackból (vagy más szárított gyümölcsből) készített édes lapocska. Jobbra tőle Szabresz: a Cabár fügekaktusz gyümölcse
A fenti ételek készítői: Meiser és Salach
A jaffai El Jamila étterem.
Fotó: Dudu Bachar

Az izraeli konyhablog Facebook-oldalán a fotók nagyobban is megtekinthetők.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...