Google+ Google+

2011. július 25.

Izraeli saláta

Főleg ezekben a meleg nyári hónapokban a legelterjedtebb "Izraeli saláta", a kockára vágott zöldségsaláta. Ez a tipikus Izraeli saláta sokféle apróra vágott zöldségből áll: mindig van benne paprika, paradicsom, uborka, legtöbbször hagyma és retek is, valamint avokádó és egyéb zöldségek, mindez olajjal és citrommal leöntve. Ajánlott kicsit megsózni és ízlés szerint sajtot, olajbogyót, tahinit (thinát), és egyéb finomságokat hozzáadni.

Íme néhány tipp, a sikeres „Izraeli saláta” elkészítéséhez:


1. A zöldségek apróra vágásánál használjunk éles kést, hogy megakadályozzuk a zöldség sérülését és így még a vágás után is megőrizze frissességét.
2. Vágjuk a zöldségeket nagyjából egyforma méretűre, hogy az ízek jól csatlakozzanak és megfelelő egyensúlyban legyenek.
3. Vágjuk le a paradicsom végét.
4. Azoknak, akik olívaolaj és citrom helyett (vagy mellett) kedvelik az extra szószokat - érdemes a mártást majonéz helyett joghurtra alapozni, hogy csökkentsük a saláta zsírtartalmát.
5. A szószt közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a salátához.
6. A salátát vinegar mártással gazdagíthatjuk, amit mogyoróvaj, szezám olaj, menta, tahini vagy koncentrált gyümölcs (pl. mangó) hozzáadásával különleges ízűvé varázsolhatunk.
7. Érdemes különböző textúrájú zöldségeket összekeverni, hogy a saláta érdekesebb legyen. Ilyen például a retek, vagy karfiol, sárgarépa, karalábé, vagy bármilyen más „ropogós” zöldség és a szájban szétolvadó avokádó kombinációja.
8. Gazdagabbá tehetjük a salátát ha diót és pörkölt mandulát adunk hozzá, amely feldobja a saláta kinézetét, ízét és tápértékét is.
9. Azoknak, akik a salátát főételként akarják fogyasztani, érdemes reszelt vagy vágott sajtot hozzáadni. Javasolt sajtok: parmezán, rokfort, vagy Caciocavallo.
10. A friss fejes salátához nagyon jól mennek a friss gyümölcsök, például alma, körte vagy kemény őszibarack, melyek tökéletesen illenek a fejes salátához és érdekes savanyús-édeskés ízűvé teszik a salátát.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...