Google+ Google+

2011. július 9.

Egy szines és meglepő hal étel

A magyar nemzeti zászló szineiben pompázik ez a  földközi tengeri étel: egyik oldalon a vörös és keserű Campari mártás, másikon a zöld és édes bazsalikom szirup, középen pedig a friss fehér hal.

Az adag három részből áll: hal, bazsalikom szirup, és sűrű Campari mártás.
A bazsalikom az egyik leggyakoribb fűszer Izraelben. Úgy látszik, hogy a sivatagi levegő és a földközi-tengeri szellő keveréke tökéletes feltételeket biztosít ennek a nagyszerű fűszernövénynek.
A másik összetevő egy mediterrán halfajta, a harmadik pedig a mélyvörös színű Campari aperitif (az utóbbi alkoholból, valamint gyógynövények és gyümölcsök kivonatából készül).

A bazsalikom-szirup enyhe édessége, a Campari mártás keserűsége, és a hal finom ízének kombinációja olyan meglepő és frissítő, hogy egyszerűen nem akarjuk abbahagyni az evését.

Nos, akkor munkára fel!

Hozzávalók: (10 személyre)

Bazsalikom szirup
100g (1/2 pohár) cukor
1/2 pohár (120 ml) víz
60 leöblített és két konyharuha között megszárított bazsalikom levél
1/2 citrom leve
Opció: 4 evőkanál tejszín

Campari mártás
175 gramm cukor
1 pohár (240 ml) víz
2/3 pohár (150 ml) Campari
1 köröm szegfűszeg

Hal
2 kg szilárd állagú fehér hal. Kérjétek meg a halárust, hogy tisztítsa meg a halat, és távolítsa el a bőrét. Én Amberjack-et vettem, használhatunk Fűrészes sügért vagy Fogasdurbincsot is – de akár a Keszeg (Aranydurbincs? – דניס) is tökéletesen megfelel.
1/2 paradicsom
6 apróra vágott bazsalikomlevél
1 kifacsart citrom
4 evőkanál olívaolaj

fekete bors

Különleges eszközök
5-7 centis gyűrű-keret a formázáshoz. Lehet ilyet üres, és középen félbevágott sajtos dobozból is készíteni.


Elkészítés: 

A bazsalikom szirup
- Egy kis fazékba tesszük a cukrot és a vizet. Kis tüzre rakjuk és folyamatos keverés mellett főzzük, míg világos, csomómentes folyadékot kapunk. Leszedjük a tüzről és lehűtjük.
- A bazsalikom leveleket és a cukorszirupot konyhagépbe tesszük (fémkésekkel) és néhány másodpercig bekapcsoljuk. Hozzátesszük a citromlevet és a tejszínt (ha használjuk) és tovább keverjük a kívánt állagig. Az adag összeállításáig betesszük a fagyasztóba . 

A Campari szósz
- Egy kis fazékban összekeverjük a szósz összetevőit, enyhe forrásba hozzuk és nagyon kis tűzön kb. fél óráig továbbfőzzük.Vigyázzunk, mert a cukor hajlamos összeállni, és akkor a szósz darabos és égett ízű lesz. Lehűtjük s a hűtőben tároljuk a tálalásig. 

A hal
- Meghámozzuk a paradicsomot (javaslat: x formában belevágunk a hajába, 30 másodpercig forró vízbe tesszük, ezután a héja könnyedén le fog válni). Félbevágjuk a paradicsomot, kiszedjük a magjait és kis kockákra daraboljuk. 
- A halat is kis kockákra vágjuk.
- Egy tálba tesszük a halat, a paradicsomot, a citromlevet, a bazsalikomot, sóval és borssal fűszerezzük, és jól összekeverjük.
- Műanyag fóliával lefedjük és a tálalásig hűtőben tároljuk. 

Összeállítás: 

- A tányér közepére helyezzük a gyűrűt, megtöltjük a halkeverékkel és kicsit megdöngöljük.
- A tányér egyik oldalára öntünk a Campari szószból, a másik oldalra pedig a bazsalikom szirupból. A halról óvatosan leszedjük a gyűrűt és rögtön tálaljuk.
- Érdemes az étkezők arcát nézni mikor az első falatot bekapják... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...