Google+ Google+

2013. július 10.

Csicseriborsó, kukorica és gabona keksz



Néha a konyhában is érdemes változtatni, újítani, vagy egyszerűen csak rendbontónak lenni. Az alábbi sós aprósütemény, illetve keksz, esetlek krekker (minek nevezzelek?) többféle gabonából, és többfajta, furcsábbnál furcsább lisztből készül. Minél bátrabbak vagyunk, annál jobb, érdekesebb és változatosabb lesz a világ körülöttünk.

Hozzávalók:
1 pohár csicseriborsó liszt
1 pohár kukoricaliszt
1 pohár gyorsan elkészíthető zab
másfél kiskanál só
1 evőkanál tahini
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ecet / citromlé
1 pohár langyos víz

bevonat:
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál abrakzab
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál napraforgómag
durva só

Elkészítés:
180 fokra melegítjük a sütőt és a tepsinket kibéleljük sütőpapírral.

Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket: kukoricaliszt, csicseriborsóliszt és zab. A csicseriborsó lisztet sima finomliszttel, teljesőrlésű liszttel, rozsliszttel, vagy tönköllyes is felcserélhetjük, persze ebben az esetben értelemszerűen a tészta állaga is más lesz.

Másik tálba öntjük a vizet, az ecetet és az olívaolajat, habverővel alaposan összekeverjük, míg viszonylag egységes folyadékot kapunk, majd hozzáadjuk a tahinit és azt is elkavarjuk.

A folyadékot a liszthez öntjük, megsózzuk és gondosan összekeverjük, míg ragadós tésztát kapunk, amivel nem igazán kényelmes a munka, de nem kell lisztet adni hozzá, csak ha nagyon híg.

A tésztát az előre elkészített tepsiben Spatula segítségével, vagy vizes kézzel (szerintem ezzel kényelmesebb és egyszerűbb) vékonyan és egyenletesen elterítjük, hogy végül mindenütt egyformán ropogós legyen.

Lehetőleg egyenletes rétegben rászórjuk a bevonatot, és kézzel a tésztára tapasztjuk.
Ekkor érdemes durva sóval is meghinteni a tésztát.

Hogy sütés után a magok ne essenek le a kekszről, kézzel, vagy kanállal szépen a tésztába nyomkodjuk őket.
Késsel vagy pizzavágóval négyzet-lapokat vágunk a kívánt méretre.

Alkotásunkat körülbelül 20 percig sütjük, míg a tészta aranylóvá nem kezd válni. Kivesszük a tepsit a sütőből és a kekszeket elválasztjuk egymástól, majd tovább folytatjuk a sütést, amíg jól pirított lesz a tészta, vagy ameddig úri szeszélyünk óhajtja.

Ha a tészta kicsit vastagra sikerült és ezért a kekszek elvesztették a ropogósságukat (vagy meg sem szerezték azt), ismét be lehet tenni őket a sütőbe, hogy a kívánt állagúra száradjanak.

Készen is lennénk.
Nyamiiiii! :)

e recept eredete elveszett... :(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...