Google+ Google+

2011. augusztus 30.

Padlizsán tahinivel

Már régen meg kellett volna írnom ezt a fotókkal illusztrált, lépésről lépésre elmagyarázott szezámkrémes padlizsán-receptet. Pofonegyszerű elkészíteni, és a világon a legfinomabb.

Sült padlizsán a tüzön, mielőtt megadná magát
Nagyon kevés olyan étel van, ami humusz mellé helyezve igazán versenybe tudna szálni a figyelmemért. Ebbe a kis csoportba tartoznak a padlizsán-saláták, melyeknek az élén – komolyabb megerőltetés nélkül – a tahinis padlizsán foglal helyet (thinás chatzilim). Valószínű, hogy miután magatok is elkészítitek otthon – természetesen megfelelő alapanyagokból -, meglepődve fogjátok konstatálni, hogy valóban roppant különleges csemegéről van szó.

Néha salátának hívják, máskor inkább olyan, mint a krém, de az igazság az, hogy ezt az ételt megengedett (és melegen ajánlott!) e két véglet között az összes lehetséges állagban elkészíteni. A különösen apró, és fel nem vágott padlizsánkáktól, a közepesen darabolton át egészen az iciripicirire picirítettig.

A három dolog, amit szigorúan tilos használni, az a konyhagép, a nem jó padlizsán, és a gyenge minőségű, keserű ízű tahini.

Hozzávalók:
egy közepes padlizsán
egy pohár jó minőségű tahini
fél citrom leve (nem írjuk fél citromlének ugye?)
egy jól összenyomott/apróravágott fokhagymagerezd
2-3 felaprított petrezselyemszár
só, bors


Elkészítés:
1. A tűzhely lángján megsütjük a padlizsánt. Néha megforgatjuk, hogy minden oldalon jól megégjen. Alapos munkát végezzünk, ami azt jelenti, hogy a héj helyén égett újsághoz hasonló pikkelyes-omlós valamit kapjunk.

Félretesszük, hogy felszívja a nedveit

2. Negyed-, félórára félretesszük a padlizsánt, hogy kihűljön és jól magába szívja a nedveit.
Ha sok a leve, ne szégyeljetek szűrőt használni.

Óvatosan leszedjük a padlizsán héjáját

3. Óvatosan meghámozzuk a padlizsánt. Ha finnyások vagytok, használhattok kesztyűt is.
Mikor padlizsánpucoló szakértőkké váltok majd, azt fogjátok tapasztalni, hogy teljes, héja nélküli padlizsánt kaptok a pucolás végén. Ha sok fekete héj marad a padlizsán húsán, ne pánikoljatok be, hagyjátok ott, sokkal finomabb lesz tőle, főleg, ha jól megégett. De le is lehet öblíteni, csak akkor egy csomó értékes íz kárba vész.

Feldaraboljuk. Nem vágjuk, inkább csapkodjuk a késsel, mint kalapáccsal a húslapításnál

4. Vágódeszkán feldaraboljuk a padlizsánt úgy, hogy nem vágjuk, csak csapkodjuk, olyan kalapácsos mozdulatokkal (ezt jó lenne kisfilmmel illusztrálni, de anélkül is jó). Ha a padlizsán szétterül a deszkán, összekotorjuk és tovább csapkodjuk a pengével.

Minden egyebet hozzáteszünk, és összekeverjük

5. Hozzáadjuk a többi belevaló hozzávalót és összekeverjük.
(az olivaolaj főleg azért van a képen, mert többnyire fotogén alkat, meg persze nagyon finom, szóval igen, tehettek olivaolajat a tahinis padlizsánsalátátokhoz)

A végredmény: Padlizsánsaláta thinával, amilyet még életetekben nem ettetek!

6. Megkóstoljuk, kijavítjuk a fűszerezést és az asztalra tesszük omlós pitával, finom salátával, savanyúsággal, csípős paprikával, vagy bármi mással, ami kedvetekre van.

Tárolás: zárt dobozban a hűtő mélyén. Érdemes néhány perccel a fogyasztás előtt kivenni, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept. Csak egy kérdésem lenne: az egy pohár tahini az kb. 2,5 dl-t (1/4 litert) jelent? vagy kisebb mennyiséget?
    köszi
    gambas

    VálaszTörlés
  2. örülök hogy tetszik a recept :)
    kb 200-250 gramm thináról van szó

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...