Google+ Google+

2014. május 3.

Quinoa - mi az?

Quinoa saláta

Mivel itt Izraelben nagyon sok quinoa-t fogyasztunk, de a magyar irodalomban semmit nem találtam róla, mielőtt néhány receptet közölnék, röviden összefoglalom nektek amit a növényről tudok.

A Quinoa (ejtsd: kinoa, tudományos neve: Chenopodium quinoa) a libatopok (vagy nevezik libaparéjnak, régebben libatalpnak -Chenopodium) fajába, a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába tartozó egyvirágú növény.

A Quinoa növény
Bár a quinoa az árpa, búza és kukorica mellett gabonaként kerül a piacra, valójában nem tartozik a gabonafélékhez (ugyanez igaz a hajdinára is).

Száraz vörös Quinoa
A quinoa a Dél-Amerikai Andok hegységből való, ahol már közel 6000 évvel ezelőtt fontos táplálékforrás volt. Neve a kecsua nyelvből származik, és mai formája az eredeti Kinwa név spanyol kiejtéséből alakult ki.

Főtt vörös Quinoa
A quinoa növény rendkívül szívós, és a legzordabb környezetben is képes megélni, ezért tud könnyen növekedni az Andok 4000 méter tengerszint feletti magaslatain is.

A quinoa szent volt az inkák számára, a "Gabona Anyjának" ​​(Chisaya mama) hívták, és hagyomány volt, hogy minden évben a császár vetette el az első magvakat. A növényt az inka bálványoknak áldozati ajándékként is bemutatták.

Dél-Amerika spanyol meghódítása után az inkák a quinoa szent volta miatt megtiltották, hogy termesszék azt, míg a spanyolok állati takarmányként használták a növényt. Ma Peruban és Bolíviában termesztik a legtöbb quinoa-t.

Főtt fehér Quinoa
A magvak tápértéke nagyon magas. Ellentétben a búzával (ami lizin aminosavban szegény), a quinoa az összes fontos aminosavban gazdag, ezért nagyon magas a fehérjetartalma. Magas a rost, foszfor, vas és magnéziom tartalma is. A quinoa nem tartmalmaz glutént.

Tápanyagtartalom 100 g-ban:

Víz 13 g
Energia 368 kcal
Fehérje 14 g
Szénhidrát 64 g
Zsír 3,3 g
Koleszterin 0 mg
Rost 7 g
Vas 4,6 mg
Kalcium 47 mg
Magnézium 197 mg
Foszfor 457 mg
Kálium 563 mg
Cink 3,1 mg

Követhetsz minket a +Izraeli Konyha Blog oldalon is.
fotók: Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...